Heldigvis er det muligt at skrue op for hyggen, uden at dit strømforbrug stiger voldsomt.
Ifølge SparEnergi.dk koster det omkring 32 kroner at have en lyskæde tændt hele døgnet i 3 måneder, hvis du vælger en LED-lyskæde med en effekt på 5 watt, og elprisen er 2,99 kr./kWh.
Er din lyskæde derimod med gløde- eller halogenpærer, og har den en effekt på 35 watt koster det omkring 226 kroner at have den tændt i 3 måneder, hvis elprisen er 2,99 kr./kWh.
Kilde: SparEnergi.dk
#1 Brug LED
LED-lyskæder bruger væsentligt mindre strøm end lyskæder med glødepærer. Hvis du alligevel skal skifte dine lyskæder ud, så skift til LED.
De kan være lidt dyrere at købe, men med en længere holdbarhed og et lavere energiforbrug, tjener de sig hurtigt ind.
Vær opmærksom på, at kvaliteten varierer. Køb og brug kun lyskæder, der er CE-mærkede. Det er din sikkerhed for, at forhandleren lever op til de EU-krav, der er til produktet.
#2 Tjek effekten
Hvis du skal købe nye lyskæder, bør du kigge efter hvor mange watt, lyskæden bruger. Lavere watt resulterer nemlig også i et lavere strømforbrug.
Strømforbruget fra LED-lyskæder kan variere fra under 1 watt til over 30 watt. Du kan se effekten for din lyskæde på pakken.
#3 Brug et tænd/sluk-ur eller en lyskæde med timer
Meget udendørsbelysning fås med en indbygget timer, så dine lyskæder og lysdekorationer kun er tændt, når du har glæde af det.
Et alternativ til lyskæder med timer, er at bruge et tænd/sluk-ur. Har du kun dine lyskæder tændt fra kl. 16-23 fremfor hele døgnet, reducerer du dit strømforbrug til julebelysningen med 70 procent.
#4 Undgå batterier
Nogle lyskæder bruger batteri i stedet for el. Denne type lyskæder er dog sjældent egnet til udendørs brug i en længere periode.
Kulden vil nemlig påvirke batteriernes ydeevne, så de ender med at skulle skiftes mange gange – og pengene, der er sparet på el, vil derfor hurtigt blive brugt på batterier.
Desuden er batterier en større belastning for miljøet.
#5 Sluk, når strømmen er dyr
Hold løbende øje med dit forbrug, så kan du nemt sætte ind, inden det løber løbsk.
I vores app kan du let følge dit forbrug og se, hvornår du og din familie bruger mest strøm. På den måde kan du blandt andet se, hvor meget ekstra strøm du bruger, når din julebelysning er tændt.
Det kan også godt betale sig at tjekke elprisen og måske slukke for hyggebelysningen udendørs på de dage, hvor elprisen er ekstra høj.
I vores app kan du se elprisen et døgn frem og på den måde nemt reagere, hvis der kommer dage, hvor elprisen er ekstra høj.
Det koster omkring 32 kroner at have en lyskæde tændt hele døgnet i 3 måneder, hvis du vælger en LED-lyskæde med en effekt på 5 watt, og elprisen er 2,99 kr./kWh.
Julesparetips
Julen varer længe, koster mange penge. Sådan lyder det i julesangen "Højt fra træets grønne top" - og der er i høj grad noget om snakken. Både når det handler om vores økonomi og vores energiforbrug.
Vi har samlet en masse julesparetips til dig, så du undgår et stort overforbrug og ressourcespild til gavn for både klimaet og pengepungen.
Julesparetips
Julen varer længe, koster mange penge. Sådan lyder det i julesangen "Højt fra træets grønne top" - og der er i høj grad noget om snakken. Både når det handler om vores økonomi og vores energiforbrug.
Vi har samlet en masse julesparetips til dig, så du undgår et stort overforbrug og ressourcespild til gavn for både klimaet og pengepungen.
Vil du modtage nyheder fra Energi Fyn?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tilbud, de vigtigste sandheder og den nyeste viden om energi direkte i din indbakke.
Vi holder dig opdateret, så du kan følge med - og tale med næste gang snakken falder på energipriser, elbiler og sparetips.