Når du gennemgår dit hjem for, om de rette sikkerhedsforanstaltninger er på plads, kan det være en god idé at give dine elektriske installationer et tjek.
Vi har spurgt vores dygtige elektrikere til råds og samlet en miniguide til, hvordan du øger el-sikkerheden i dit hjem.
Tjek dit HPFI-relæ
Først og fremmest bør du se, om der er et funktionelt el-sikkerheds-relæ - eller såkaldt HPFI-relæ - i dit hjem. Er du i tvivl, om dit HPFI-relæ fungerer korrekt, kan du på de fleste relæer finde en ‘testknap’. Den er som regel markeret med et ‘T’.
Hvis du trykker på den, og der ikke sker noget, er dit HPFI-relæ defekt - og du bør skifte relæet eller få det tilset af en fagmand. Hvis det derimod fungerer som det skal, afbrydes strømmen i huset. Når du har konstateret, at det virker, vipper du blot test-knappen på plads igen - så vender strømmen tilbage.
Et godt tip er at gøre det til vane at teste relæet, hver gang du stiller uret frem eller tilbage i forbindelse med sommer- og vintertid. Så husker du at få det gjort.
Gennemgå dine stikkontakter
Du kan sikre alle dine stikkontakter med plastiklåg eller såkaldte bindpropper, som barnet ikke kan pille ud.
Ved gammeldags stikkontakter kan man nemlig fortsat få stød, hvis der kommer en lille finger ind i den ene indgang. Det er ikke en risiko ved nyere stikkontakter.
Hvis du har forlængerledninger, kan det være en idé at sikre, at ledningen sidder ordentligt fast i stikproppen, så du undgår, at de blå og brune ledninger er synlige og stikker ud af den yderste plastikledning.
Gennemgå dine elektriske apparater:
1. Ovnen
Tjek, hvor varm glaspladen i ovnen bliver. Bliver den også varm udvendigt, når du laver mad, kan det være en god idé at montere et gitter foran glaspladen.
Der findes også beslag til ovndøren, som sørger for, at barnet ikke kan åbne ovnen selv. Ligeledes er det en mulighed at montere en sikring, der forhindrer barnet i at tænde for ovnen. Hvis du overvejer at skifte ovn, kan det være en fordel at finde en model, som har indbygget børnesikring.
2. Elkedel, røremaskine og blender
Et andet elektrisk apparat, som findes i de fleste hjem, er en elkedel. Overvej, hvor den står, så dit barn ikke kan få adgang til at hive i ledningen og få kedlen ned over sig.
Det samme gælder for kaffemaskine, køkkenmaskine og blender. Det kan samtidig være en god idé at fæstne el-apparaternes ledning langs væggen eller i en skinne på køkkenbordet.
3. TV
I hjemmets stue er der også en række områder, hvor du kan give dine apparater et ekstra tjek.
Du kan blandt andet dobbelttjekke, om dit TV er forsvarligt fastgjort til væggen, så du undgår, at nysgerrige små får det ned over sig.
4. Lys og lamper
I forhold til belysningen i boligen, er det også en god idé at gennemgå, hvordan ledninger til standerlamper og bordlamper er fastgjort, og om pærerne er skruet ordentlig fast i gevindet. Kast også et blik på, om pæren er skærmet ordentligt af med en fastgjort lampeskærm, så det ikke er muligt at brænde sig på den.
Med en lille ny i hjemmet kan du desuden se frem til et par vågne nætter. Det kan derfor være en fordel at sætte en lampe op, som tænder automatisk om natten.
På den måde undgår du at falde over ting, når der skal varmes flasker, trøstes eller ammes i de mørke timer.