Du betaler en pris for de kWh strøm, du bruger, til den elleverandør, som du har valgt.
Prisen fastsættes ud fra den elaftale, du har valgt. Du kan vælge en elaftale med en fast eller en variabel pris. Hos de fleste elleverandører betaler du desuden et abonnement samt et tillæg i administration pr. kWh.
Det er denne del af elprisen, du selv kan påvirke.
Overvejer du at skifte elleverandør, er det vigtigt både at sammenligne kWh-prisen i elaftalen, abonnementsprisen og eventuelle tillæg.
Det kan godt betale sig at tjekke, hvor meget du betaler om året til din elleverandør.
Man hører ofte, at man kan spare flere tusind kroner ved at skifte elaftale, men det er reelt meget sjældent tilfældet.
De øvrige elementer på regningen skal du betale, uanset hvor du er kunde.
Du betaler for transport til dit netselskab og til det statsejede Energinet. Også kaldet nettariffen. Beløbet dækker dit netselskabs udgifter til drift og vedligeholdelse af elnettet.
Du betaler nettarif, uanset hvilken elaftale du har, og hvor du er kunde. Den konkrete pris afhænger af, hvilket netselskab der leverer strømmen, der hvor du bor. Derudover betaler du afgift til staten og moms.
Sådan fastsættes prisen på el
Markedsprisen på el fastsættes på en fælles nordisk elbørs kaldet Nord Pool. Her bliver el fra forskellige energikilder i de nordiske lande udbudt.
Som med alt andet svinger prisen på el i takt med udbud og efterspørgsel.
Elmarkedet er et af de mest foranderlige markeder, og der kan ske store prisudsving fra time til time og fra dag til dag. Det skyldes især vedvarende energiformer som sol og vind.
Faktisk kan det ske, at markedspris på el er negativ. Hvis vinden blæser, solen skinner, og forbruget er lavt, kan vi få tidspunkter, hvor der produceres mere strøm, end der bliver brugt. Men da din samlede elpris også inkluderer nettariffen, skatter og afgifter, skal markedsprisen på el langt ned, inden din samlede elpris reelt bliver negativ.
Øst- og Vestdanmark
Danmark er opdelt i to områder, når det handler om prisen på el - vest for Storebælt og øst for Storebælt.
I Vestdanmark er der strømforbindelser til både Norge og Tyskland, og her bliver elprisen derfor særligt påvirket af vind- og vandforhold i Norge samt vind- og solcelleproduktionen i Vestdanmark og Tyskland.
Østdanmark er forbundet med Sverige, og her har de svenske vind- og vandforhold indflydelse på elprisen.
Over tid er den gennemsnitlige elpris i Øst- og Vestdanmark forholdsvis ens, men der kan være store forskelle på prisen i enkelte timer i løbet af et døgn.
Brug vores app
I vores app kan du både se din samlede elpris et døgn frem og markedsprisen på el uden nettariffen og afgifter.
Orker du ikke at tjekke elprisen hver gang, du starter vaskemaskinen eller lader bilen, kan du typisk gå ud fra, at strømmen er billigst mellem klokken 1 og 4 om natten og mellem klokken 11 og 16 om dagen.