Fra nedlukningen i marts 2020 til januar 2021 er elforbruget i sommer- og fritidshuse steget med 27 procent i forhold til samme periode året før, viser tal fra Dansk Energi.
De har nærstuderet elforbruget gennem det seneste års tid, og her ses det tydeligt, at mange har brugt deres sommer- og fritidshuse betydeligt mere, end de plejer. Den største stigning ses i januar måned, hvor forbruget var 70 procent højere end i januar 2020.
Elradiatorer og dårlig isolering koster
Vi bruger normalt ikke vores sommer- og fritidshuse specielt meget om vinteren, men mange af os valgte i årets første måneder at passe arbejde og skole fra vores sommerhus, når vi nu alligevel ikke kunne møde på arbejde eller i skole.
Sommer- og fritidshuse opvarmes typisk med elradiatorer, og så er husene ofte dårligt isolerede. Den kombination betyder et højt energiforbrug - særligt når det er mørkt og koldt.
Bruger du dit sommerhus om vinteren, kan det godt betale sig at kigge nærmere på isoleringen samt på vinduer og døre. Er huset ikke isoleret ordentligt og lukker døre og vinduer ikke tæt, siver varmen bare ud, og du får en uforholdsmæssig høj varmeregning.
Forbedrer du isoleringen samt døre og vinduer i dit hus, får du et bedre indeklima, og du slipper for fugt- og skimmelskader.
Skift til en varmepumpe
I forhold til opvarmning af dit sommer- eller fritidshus kan det i langt de fleste huse med elradiatorer betale sig at få installeret en luft til luft varmepumpe.
En luft til luft varmepumpe er 3-4 gange mere effektive og kan erstatte eller supplere opvarmning med elradiatorer.
Hvis du vælger en varmepumpe med fjernstyring, får du også mulighed for at tænde den hjemmefra, så huset er varmt, når du ankommer, og du kan opsætte en alarm, så du får besked, hvis temperaturen i sommerhuset for eksempel nærmer sig frysepunktet.
Se hvilken varmepumpe der vil være egnet til dit sommerhus
Reduktion i elafgiften
Opvarmer du din bolig eller dit sommerhus med el, har du mulighed for at få nedsat elafgiften på en del af dit elforbrug.
På de første 4.000 kWh af dit årlige elforbrug er der ingen reduktion i elafgiften, men på alt elforbrug, der overstiger 4.000 kWh årligt, kan du få reduceret elafgiften.
Læs mere om reduktion i elafgiften
Drop de gamle apparater
Er du en af dem, der giver dine gamle apparater nyt liv i sommerhuset, så kan det i stedet for måske godt betale sig at investere i nye og mere tidssvarende apparater. Gå efter de A-mærkede apparater, så får du de mest energivenlige af slagsen.
Undgå standby strøm
Husk at slukke helt for tv, radio, spillekonsoller og anden elektronik, når det ikke bliver brugt, så undgår du et stort standby forbrug.
Med vores app har du mulighed for at holde øje med dit forbrug både hjemme og i sommerhuset og sætte ind, hvis det pludselig ændrer sig.