<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>
P1010886 RED 1200Px

Fynsk landsby på fibermotorvej

Forlader du hovedvejen og kører ud ad de små snørklede fynske veje, ligger husene spredt i det bakkede landskab. Idyllisk, javist. Men for mange husstande betyder det også digital afsondrethed. Læs hvad beboerne på den lille fynske vej Højbjergvej i nærheden af Ubberud gjorde.

Digital afsondrethed

På landet kan der være langt til de centraler eller mobilmaster, der sørger for, at internetsignalet fordeles ud til de enkelte huse.

Fibernet er den ultimative løsning for dem, der oplever dårligt eller ustabilt internetsignal, men for at få det, skal der graves fiberkabler ned i området, og det kan være en bekostelig affære.

Havde elendigt signal

- Signalet var mildest talt elendigt. Vi havde maksimalt fire-fem Mbit/s via telefonstikket, så hvis der var mange på nettet samtidig, kunne vi nærmest ingenting. Og det var heller ikke bedre med det mobile netværk. Med tre og fire kilometer til de nærmeste mobilmaster var signalet afhængigt af vejr og vind. I regn- eller snevejr havde vi stort set ingen forbindelse herhjemme, fortæller Lars Schødts Sølby, der er supportchef i en it-virksomhed. Med en arbejdsplads i København har han en del hjemmearbejdsdage i lighed med flere andre beboere på vejen.

Fiber Forum, Fynsk Landsby1

- I godt vejr kunne jeg klare mig med mobilnettet. Men det var jo fuldstændigt uforudsigeligt, om jeg kunne passe mit arbejde. Nogle gange måtte jeg ringe til mine kollegaer og bede dem om at passe mine opgaver, fordi jeg simpelthen ikke kunne få noget signal overhovedet.

Lars Schødts Sølby, beboer på Højbjergvej

Stærkt lokalt sammenhold 

Noget måtte gøres, og eftersom der allerede var et stærkt sammenhold og en lokalforening for vejen, Højbjergforeningen, indkaldte han og et par andre naboer til et møde.

Stort set alle i foreningen dukkede op – både yngre og ældre. De havde en brainstorm over de muligheder, der var. Skulle de lobbye for at sætte en ny mobilmast op? Skulle de stifte en antenneforening? Eller skulle de give sig i kast med at få fiberkabler gravet ned i området?

- Det viste sig, at der ikke var nogen fibernetudbydere, der i første omgang var særligt interesseret i at starte et nedgravningsprojekt herude. Vi var for få, så det ville blive alt for omkostningstungt,” forklarer Lars Schødts Sølby.

Gruppen besluttede at inkludere flere veje i området, så der kunne skaffes beboere nok til, at det ville blive attraktivt for et selskab at investere i området.

Fiber Forum, Fynsk Landsby3

Bredbåndspuljen

Undervejs hørte initiativtagerne om Bredbåndspuljen, en ordning under Energistyrelsen, som årligt uddeler over 100 millioner til adresser med dårlig internetdækning.

- Jo flere der er med i sådan et projekt, jo bedre er chancen for at få støtte fra puljen, så vi måtte ud og stemme dørklokker, forklarer Lars Schødts Sølby.

Modtagelsen var heldigvis god. Langt de fleste, der blev kontaktet, var glade for muligheden. Det var samtidig også tydeligt, at der var forskellige behov. For nogle var det for eksempel, hvilke tv-pakker de kunne få, især hos dem, der gerne vil følge med i specifikke sportsgrene og have muligheden for at se kampe og turneringer live.

Seks sammenhængende veje med i alt 104 husstande blev inkluderet, og af dem sagde 84 ja tak. Foreningen Bredbånd Odense Vest blev formet og ansøgte herefter Bredbåndspuljen med Energi Fyn som udbyder. Heldigvis fik de bevillingen, hvilket betød en egenbetaling med en gennemsnitlig anlægningspris på 4.000 kroner.

Læs mere om Bredbåndspuljen

Slut med hakkende tv

- Det har gjort en kæmpe forskel og betyder alt. Jeg kan gøre de samme ting hjemmefra, som jeg kan på mit arbejde. Jeg kan holde møder og videokonferencer og jeg kan styre back-up og infrastruktur virtuelt, fortæller Lars Schødts Sølby, der som supportchef i en it-virksomhed har brug for at hive store mængder data ned for at kunne bruge firmaets systemer.

Også telefonen går over det trådløse netværk, så han oplever ikke længere udfald på den. I øjeblikket har han og familien fravalgt tv-pakker og streamer fra Netflix og Viaplay i stedet, men han ved, at nogle af naboerne ikke længere generes af hakkende tv, når de sætter sig foran fjernsynet i primetime.

- Der er forskellige behov. For nogen har det handlet om at få de rigtige tv-pakker, og for andre, som mig, at kunne arbejde hjemmefra. Men det har været en fordel for alle her i området, at vi nu altid har et stabilt signal, siger Lars Schødts Sølby.

For et par år siden, da vi brugte tv-stikket, kunne vi ikke se fjernsyn og bruge internettet samtidig. Det er intet problem nu.

Frederik Stærmose, beboer på Højbjergvej
Fiber Vejsklit Gravearbejde 2020

Bredbåndspuljen

Bredbåndspuljen er et tilskud til etablering af bredbånd, som husstande med dårlig internetdækning kan søge.

Puljen er målrettet boliger, virksomheder og sommerhuse i landzoner og sommerhusområder. 

Læs mere om Bredbåndspuljen

Bredbåndspuljen

Bredbåndspuljen er et tilskud til etablering af bredbånd, som husstande med dårlig internetdækning kan søge.

Puljen er målrettet boliger, virksomheder og sommerhuse i landzoner og sommerhusområder. 

Læs mere om Bredbåndspuljen