Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe er et miljøvenligt alternativ til opvarmning af både bolig og forbrugsvand, hvis du i dag benytter elvarme, olie eller naturgas og bor i et område uden fjernvarme.
Ved at udnytte den energi, der allerede er i luften, kan der nemlig produceres varme, som efterfølgende kan sendes rundt i husets varmesystem eller rundt i boligen.
Det sparer ikke alene miljøet for CO2-udledning fra olie eller naturgas, men også dig for tid, fordi du kan slippe for besværet ved et eventuelt pillefyr. Har du elvarme, vil du desuden med en varmepumpe kunne opnå endnu større varmeeffekt af de kWh, som du i forvejen benytter.
Hvordan fungerer en varmepumpe?
Det kan måske umiddelbart være svært at forestille sig, hvordan kølig luft udefra eller fra jorden kan laves om til varme. Processen er imidlertid relativt simpel.
En varmepumpe består af en udvendig og en indvendig del. Den udvendige del sørger for at lede varmen fra jorden eller den udendørs luft ind i selve varmepumpens system.
Inde i varmepumpen møder jordvarmen eller den udendørs luft varmepumpens kølemiddel. Kølemidlet har så lavt et kogepunkt, at selv kold luft får kølemidlet til at fordampe. Når dette er sket, sørger en kompressor for at komprimere dampen, så der dannes varm gas. Den varme gas føres derefter videre til varmepumpens kondensator – og herefter afgives varmen til boligen eller boligens varmeanlæg.
Afhængig af hvilken varmepumpetype der er tale om, kan varmen enten blæses direkte ud i boligen eller ledes ind i hjemmets radiator- og gulvvarmeanlæg.
Sammenlign de forskellige varmepumpetyper
Der findes 3 forskellige varmepumpetyper, som alle udnytter den allerede eksisterende varme i enten luften eller jorden. De fungerer dog på hver deres måde og har også hver deres fordele.
Bedre energimærke med en varmepumpe
Din boligs nuværende energimærkning kan blive op til 2 trin bedre, hvis du erstatter dit olie- eller gasfyr med en luft-til-vand varmepumpe eller en jordvarmepumpe. Det skyldes, at boligen med en varmepumpe som varmekilde udleder langt mindre CO2 end olie eller naturgas.
Du kan læse mere om de energimæssige fordele ved et skift til en varmepumpe på sparenergi.dk.
Derudover kan du som udgangspunkt regne med en energibesparelse på 75 procent, hvis du har oliefyr, og 60 procent, hvis du har gas.
Opvarmer du i dag din bolig med elvarme kan du spare op til 70% af de udgifter, du i dag har til varme. En varmepumpe eller et jordvarmeanlæg forbruger ganske vist også el, men på en langt mere energieffektiv måde. Når du tilfører din luft til vand varmepumpe eller dit jordvarmeanlæg 1 kWh får du nemlig varme ud svarende til en effekt på 3-4 kWh. Således udnyttes din strøm langt mere effektivt og derfor kan du forbruge mindre.
Samtidig kan du få reduktion i elafgiften, hvis du benytter mere end 4.000 kWh om året og dit hus er registreret i BBR som opvarmet med varmepumpe.
Vælger du at få en varmepumpe gennem Energi Fyn sørger vi for at hjælpe dig med at ansøge.
Gert kan hjælpe dig
Har du brug for rådgivning eller konkrete beregninger på, hvordan en varmepumpe kan passe ind i dit hjem?
Så book et uforpligtende møde med en af vores varmepumpeeksperter på telefon 63 17 32 20 eller skriv til os, så kontakter vi dig.
Gert kan hjælpe dig
Har du brug for rådgivning eller konkrete beregninger på, hvordan en varmepumpe kan passe ind i dit hjem?
Så book et uforpligtende møde med en af vores varmepumpeeksperter på telefon 63 17 32 20 eller skriv til os, så kontakter vi dig.
Ofte stillede spørgsmål
- Kan jeg få finansieret min varmepumpe?
- Kan jeg få reduktion i elafgiften?
- Hvad koster en varmepumpe?
- Kan en varmepumpe opvarme hele mit hus?
Vil du modtage nyheder fra Energi Fyn?
Når du tilmelder dig Energi Fyns nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, konkurrencer, nyttig viden samt gode tilbud.